Waarom wil mijn baby niet in bed slapen?

slapende baby niet in bed
Hanna als baby slapend bij mij

“Je moet hem wel in bed leggen om te slapen” zeggen mensen tegen je. Een goedbedoeld advies waar je niet op zit te wachten en die je misschien wel wat onzeker kunnen maken. Je besluit jouw baby toch maar in bed te laten slapen en.. het lukt niet. Waarom niet? Wat wil een baby eigenlijk?

Ook hier sliepen ze als jonge baby niet in bed

Toen Hanna en Jonas klein waren, sliepen ze overdag niet in bed en in de nacht in een wieg of co-sleeper. Ik vond het heerlijk om zo’n kleintje lekker dicht bij je te hebben. Na een aantal weken probeerde ik het bij Hanna een aantal keer, maar ze viel in bed absoluut niet in slaap. Ik had geen idee hoe het slapen werkte en ik snapte ook niet waarom ze niet ‘gewoon’ ging slapen als ik haar in bed legde. Ze huilde niet, maar ze sliep ook niet. Na een aantal keer proberen sliep ze weer vooral bij mij of in de kinderwagen.

Bij Jonas wist ik wel hoe het slapen werkte, maar ook hij sliep de eerste weken overdag alleen maar bij mij. Naast mij in bed, op schoot of in de draagdoek. Hij vond het fijn dicht bij mij en ik ook. Tijdens de hittegolf (eind juli 2019) sliep hij naast mij of in de box, want eerlijk is eerlijk.. het werd mij toen wat te warm om hem constant bij mij te hebben. Toen Jonas bijna 2 maanden was, ben ik rustig aan begonnen met hem te laten slapen in zijn bedje. Ik lette op timing, legde hem op tijd in bed en ik bleef naast hem zitten. Urenlang heb ik doorgebracht op zijn kamertje, maar ik vond het ontzettend belangrijk om hem vanuit een veilige en vertrouwde basis in bed te laten slapen voor 1 of 2 slaapjes. De andere slaapjes sliep hij nog tijdenlang bij mij in de draagdoek of in de kinderwagen.

Een baby wil bij zijn moeder zijn

Een baby heeft 9 maanden lang in jouw buik gezeten of misschien wel korter. Hij hoorde constant jouw hartslag, voelde wat jij voelde en kreeg alles binnen via jou. Na de bevalling kwam hij in een totaal andere wereld terecht: licht, kou en geluid komen op hem. Een enorme ervaring voor een baby die opzoek is naar veiligheid. Waar vindt hij die veiligheid? Zo dicht mogelijk bij zijn moeder en veel huid op huid contact. De wereld is voor een kleine baby best nog spannend en hij wil de wereld ontdekken vanuit een vertrouwde omgeving: zijn moeder.

Veiligheid en vertrouwen

Slapen kun je alleen wanneer jij je veilig voelt en dat is met dank aan moeder natuur. Wanneer jij je onveilig voelt en langdurig stress ervaart, gaat je lichaam anders werken: jouw lijf staat in het teken van overleven en slaap valt daar niet onder.

Jouw baby wil zich veilig voelen en die veiligheid vindt hij vooral bij zijn moeder (of andere ouder). Een baby in zijn bedje leggen en vervolgens zelf weggaan, dat vinden de meeste baby’s best nog wel spannend. Kun je je baby dan helemaal niet in bed laten slapen? Als dat de wens is, dan kan dat zeker. Zorg alleen voor kleine stapjes en biedt hem de veiligheid en geborgenheid. Ook wanneer hij in zijn bedje ligt.

Behoefte van een baby

Een baby heeft nog meer behoeftes dan alleen veiligheid en bij zijn moeder zijn. Deze behoeftes zijn universeel en elke baby wil graag in deze behoefte voorzien worden. Welke behoefte zijn dit?

 • Reageren op hechtingssignalen;
 • Warmte;
 • Bescherming bij overprikkeling;
 • Vertellen van het geboorteverhaal;
 • Voorspelbaarheid;
 • Voeden op verzoek;
 • Huid op huid;
 • Reageren op huilen;
 • Nabijheid;

Naast deze universele behoeftes heeft elke baby ook nog zijn eigen behoeftes die voortkomen uit de zwangerschap en bevalling. Door het hele verhaal in kaart te brengen, weet jij waar jouw baby naar opzoek is en hoe je hem in zijn behoeftes kunt voorzien en ik kan je hierbij helpen.

Een baby in bed laten slapen

Dat het niet lukt om jouw baby in bed te laten slapen, heeft te maken met dat jouw baby simpelweg nog niet weet hoe dat moet en zelf die behoefte niet heeft. Je wilt daarom jouw baby eerst in zijn behoeftes voorzien en vanuit daar hem in kleine stapjes helpen om zijn bedje te gaan zien als een fijne plek om te gaan slapen.

Hoe kun je dit doen?

 • Forceer het niet en probeer het bij een slaapje op de dag;
 • Reageer altijd direct en laat hem niet huilen in zijn bedje;
 • Blijf erbij en raak hem aan als dat nodig is;
 • Zorg voor voorspelbaarheid, rust en ritme;
 • Voorzie jouw baby op de andere momenten zoveel mogelijk in zijn behoeftes van lichamelijk contact;

Volg jouw gevoel

In bed slapen is geen ‘moeten’ en je kunt jouw baby niet verwennen door hem veel bij je te dragen. De meningen zijn verschillend, maar kunnen je als (jonge) moeder enorm onzeker maken. Doe je het wel goed? Zou je het toch niet anders moeten doen?

Jouw (moeder)gevoel klopt altijd. Luister naar jouw eigen gevoel en kijk naar jouw baby. Wat is zijn behoefte en wat zegt jouw gevoel hierover? Of je nu jouw baby in bed wil laten slapen of hem de hele dag bij je wil dragen, doe wat bij jullie past en wat goed voelt. Er is geen goed of fout.

Kom je er niet uit met het slapen of is jouw baby onrustig? Of wil je meer weten over het geboorteverhaal van jouw baby en zijn behoeftes? Neem dan gerust contact met mij op.