Waarom ik met mijn kind naar de osteopaat ga…

Steeds vaker hoor je dat ouders met hun kind (of zelf) naar een osteopaat gaan. Ook ik raad het ouders aan, omdat het goed is jouw kind na te laten kijken op eventuele spanningen. Wat een osteopaat doet en waarom ik er graag heen ga? Dat lees je in deze blog…

Wat doet een osteopaat

Het makkelijkste antwoord is: geen idee! En soms is dat ook wel zo. Ik kan niet precies begrijpen wat een osteopaat nu eigenlijk doet en hoe het werkt, maar ik zie en merk wel dat het helpt.

Een osteopaat heeft een brede visie en gaat opzoek naar de oorzaak van de klachten. Hij kijkt niet alleen naar de klacht zelf, maar naar het hele lichaam. Alles staat met elkaar in verbinding en het lichaam is een geheel. Wil je meer weten over wat een osteopaat doet? Neem dan eens een kijkje op de site van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie

Osteopathie & baby’s

Ik raad eigenlijk iedereen aan om met een baby (of ouder) naar een osteopaat te gaan. Waarom? Omdat er tijdens een bevalling een hoop druk op het lijfje komt te staan, waardoor er spanning in het lijfje kan zitten. Ook baby’s die veel huilen of andere onrustklachten hebben, hebben vaak veel spanning in het lijfje.

Bij welke klachten kan een osteopaat helpen?

  • Veel huilen;
  • Voedingsproblemen;
  • Darmkrampjes;
  • (Verborgen) reflux;
  • Overstrekken;
  • Voorkeurshouding;
  • Slaapproblemen;
  • En nog meer…

Ook als jouw baby geen klachten heeft, raad ik altijd aan om hem na te laten kijken bij een osteopaat. Zo weet je zeker dat er niks vast zit in het lijfje wat hem kan plagen.

Waarom ik met mijn kind naar de osteopaat ga

Voordat ik voor het eerst heen ging, was ik er behoorlijk sceptisch over. Zou het wel werken? Kon het geen kwaad? Wat doet zo’n iemand eigenlijk? Eigenlijk geloofde ik niet dat het kon helpen.

Inmiddels was Hanna bijna 8 maanden oud en was fysiek alles uitgesloten en onder controle. Geen obstipatie meer en de reflux was onder controle met medicatie. Alleen slapen? Dat deed ze nog steeds veel te weinig. Ook was ze nog steeds onrustig.

We maakten een afspraak bij een osteopaat die ons werd aanbevolen. Ik vulde vooraf een vragenlijst in, checkte nog even of deze osteopaat wel wat wist over het syndroom van Down en we gingen met z’n allen vol goede moed heen.

Bij de eerste afspraak bespraken we de vragenlijst en ging hij met Hanna aan het werk. Hanna had het nooit zo op vreemde mensen, dus die heeft voornamelijk heel veel gehuild. Vreselijk, maar ik wist wel dat dit niet zo zeer aan de behandeling lag.

Na deze behandeling kwamen we nog vaker terug en wat denk je? In de tijd erna konden we de reflux medicatie afbouwen en bleven de klachten weg. Ook het slapen werd beter en ze werd rustiger. Een perfecte slaper? Dat werd ze niet. Maar ze sliep in ieder geval weer overdag en ook de nachten werden beter.

Ook Jonas lieten we nakijken toen hij een aantal weken oud was en ook hij had spanning in zijn lijf. Door de behandelingen raakte hij die spanning kwijt en dat helpt hem om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Hoe vind ik een osteopaat?

Het is belangrijk om een osteopaat te zoeken die ervaring heeft met baby’s en kinderen. Via de Nederlandse Vereniging Osteopathie kun je een osteopaat bij jou in de buurt vinden. Of misschien ken je iemand die goede ervaringen heeft met een osteopaat?

Woon je in Steenwijkerland of omgeving? Dan raad ik je Praktijk voor Osteopathie in Steenwijk aan.

Woon je in de Noordoostpolder of omgeving? Dan raad ik je Osteopathie Emmeloord aan.

Een osteopaat bezocht, maar gaat het slapen nog niet zoals je graag zou willen? Neem dan gerust contact op!