Vaste slaaptijden? Liever niet!

vaste slaaptijden

Wakkertijden of vaste slaaptijden? Waarom wordt er binnen de Droomritme niet gewerkt met vaste slaaptijden? In deze blog leg ik je uit waarom.

Vaste slaaptijden zijn makkelijker

Zeg nou zelf? Het is toch veel makkelijker als je elke dag weet wanneer jouw kind naar bed gaat en ‘moet’ slapen dan wanneer je elke dag aan het rekenen bent wanneer het tijd is voor het volgende slaapje. Daarnaast past het ook binnen de Nederlandse maatschappij. Eten wij immers niet meestal op vaste tijden? Zijn onze werkpauzes niet elke dag hetzelfde?

Geen natuurlijk ritme

Slaapdrang bouwt zich op naarmate je wakker bent. Hoe langer je wakker bent, hoe hoger de slaapdrang zal worden. Naast die slaapdrang spelen er nog veel meer dingen mee in het slaapproces. Om goed in slaap te kunnen vallen, wil je bij een kind kijken naar het juiste moment: een hoge slaapdrang en een lage alertheid. Dat ideale moment zit aan het einde van de wakkertijd. Die wakkertijden varen mee op het natuurlijke ritme van het kind: het biologische klokje en alle lichamelijke processen die met slapen te maken hebben.

Bij het hanteren van vaste tijden zal je vaak het goede moment missen als jouw kind niet slaapt als gemiddeld. Ik neem je mee in een voorbeeld:

Een kind van 8 maanden heeft vanaf opstaan tot het eerste slaapje een wakkertijd van 2 uur. Wanneer hij elke dag op hetzelfde moment wakker zal zijn, zal een vaste slaaptijd prima werken. Als hij elke dag om 07.30 wakker wordt, dan is 09.30 het moment voor zijn eerste slaapje. Maar wat nu als hij om 07.00 wakker is? Als je hem dan om 09.30 naar bed brengt, ben je eigenlijk te laat. Je hebt het ideale moment gemist, waardoor de alertheid weer toeneemt en slapen moeilijker wordt. Het zal meer moeite en hulp kosten om hem in slaap te krijgen.

Vergelijk het met jezelf: doordeweeks ga je altijd om 21.30 naar bed en sta je om 06.00 op. In het weekend heb je ein-de-lijk een keer de kans om uit te slapen en je slaapt tot 10.00 uit. Ga je dan vervolgens die avond weer om 21.30 naar bed? Ben je dan moe genoeg om weer in slaap te vallen?

Vaste slaaptijden werken prima bij ons!

Fijn! Vooral niks aan veranderen als het voor jullie goed werkt natuurlijk. Er is een groep kinderen voor wie dit wel werkt. Waarom? Deze groep wordt vaak op hetzelfde moment wakker, slaapt elke dag ongeveer even lang en daardoor sluiten de vaste slaaptijden aan op dat natuurlijke ritme.

Als je werkt met de wakkertijden en het slapen gaat beter, dan zul je merken dat ook dan de slaapjes voorspelbaar worden en ongeveer op hetzelfde moment vallen, maar met een marge dat hij eerder naar bed gaat wanneer hij ook eerder wakker was.

Wil je meer weten over de wakkertijden? Download dan mijn gratis gids hierover. Vragen? Neem dan gerust contact met mij op of volg mij op Instagram.