Slaapassociaties

knuffel als slaapassociatie

Wist jij dat iedereen slaapassociaties heeft?

Slaapassociaties zijn de dingen die je nodig hebt om in slaap te vallen. Dit begint al op hele jonge leeftijd en blijft eigenlijk altijd. Een slaapassociatie kan afhankelijk of onafhankelijk zijn. Als er veel strijd is in het slapen dan kan een slaapassociatie ook negatief worden.

Afhankelijke slaapassociaties

Een afhankelijke slaapassociatie is iets wat een kleintje bij elk slaapje nodig heeft, maar niet zelf kan bedienen. Je kunt hierbij denken aan de borst, de fles of het in slaap wiegen. In het begin heel aantrekkelijk, want hij gaat snel slapen. Alleen geeft dit vaak problemen in het slapen..

Een kleintje heeft het steeds nodig: bij een slaapje, na een slaapcyclus en als een kleintje tussendoor wakker wordt. Op het moment dat jij er dan niet bent, dan ontstaat er paniek. Een kleintje weet namelijk niet hoe hij zelf weer verder moet slapen.

De slaap zal ook steeds lichter zijn, want een kleintje wil voortdurend in de gaten houden of zijn slaapassociatie wel in de buurt is. Want wat als je wakker wordt en de hulp is er niet meer?

Hoe ouder een kleintje wordt, hoe meer dit gaat spelen. Ze komen op een leeftijd dat ze heel goed weten dat jij weg gaat als hij slaapt. Daardoor zie je vaak dat kleintjes al in paniek raken als je ze (slapend) weg wil leggen of dat de slaapjes steeds korter worden.

Als jouw kleintje een afhankelijke slaapassociatie heeft, maar jij in de mogelijkheid bent om er bij te blijven, dan gaat het slapen meestal een stuk beter. Daarom hoeft een afhankelijke slaapassociatie niet een probleem te zijn.

Onafhankelijke slaapassociaties

Een onafhankelijke slaapassociatie is iets wat een kleintje zelf kan bedienen. Een knuffeltje kan een fijne slaapassociatie zijn: deze is er altijd en kan een kleintje zelf pakken.

Een kleintje met onafhankelijke slaapassociaties weet hoe hij zelf in slaap moet vallen. Dat maakt dat hij ook in staat is om een tweede slaapcyclus op te pakken en daardoor langere slaapjes te maken. Hij hoeft niet constant in de gaten te houden of jij nog wel in de buurt bent, dus de slaap zal ook dieper en kwalitatief beter zijn.

Negatief?

Een kleintje kan ook negatieve associaties krijgen met het slapen of met het bedje. Als er veel strijd en stress bij het slapen is of wanneer er geprobeerd wordt een kleintje te laten huilen in het bedje.

Strijd, stress en laten huilen zorgt voor een hoge alertheid en daardoor wordt het haast onmogelijk om in slaap te vallen. Vervolgens wordt dat wel van hem verwacht, maar het lukt niet. Een kleintje weet niet hoe en heeft ook de slaapdrang niet. Zo wordt de stress weer hoger en is het cirkeltje rond.

Verkeerde slaapbasis

Afhankelijke of negatieve slaapassociaties kunnen een verkeerde slaapbasis geven. Een kleintje weet niet hoe hij zelf in slaap moet vallen, er is veel stress en daardoor wordt er weer slechter geslapen. Door het slecht slapen raakt hij oververmoeid en is er weer meer hulp nodig. Dit maakt dat een kleintje weer lichter gaat slapen en de oververmoeidheid groter wordt.

Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht van: weinig slaap, oververmoeidheid, overprikkeling, nog meer hulp nodig, nog minder slaap.

Maar.. als je het zelf prima vindt om bij jouw kleintje te blijven als hij slaapt en de situatie voor jullie allemaal goed te doen is, dan is een afhankelijke slaapassociatie natuurlijk geen probleem.

Tips

Als je graag wilt dat jouw kleintje zelf slaapt en in eigen bed, dan is het goed om een afhankelijke slaapassociatie te voorkomen. Hoe voorkom je dan die afhankelijke slaapassociaties?

  • Laat jouw kleintje niet op een voeding in slaap vallen;
  • Leg jouw kleintje wakker in bed. Lukt dat niet? Leg hem dan slaperig maar niet slapend weg;
  • Zorg voor het juist ritme van wakkertijden. Slapen heeft alles te maken met hormonen. Door met het juist ritme te werken zorg je voor het ideale moment om in slaap te vallen;
  • Troosten! Laat jouw kleintje niet huilen in bed, maar troost hem. Lukt het troosten niet in bed? Pak hem dan op en leg hem weer terug als hij tot rust gekomen is;
  • Werk aan onrust. Onrust maakt het zelf slapen onmogelijk en daarom wil je dit eerst in balans brengen. Tot die tijd wil je zorgen voor voldoende slaap in het juiste ritme: slapen hoe dan ook;

Het afbouwen van een afhankelijke slaapassociatie kan heel lastig zijn. Heeft jouw kleintje afhankelijke slaapassociaties en lukt het niet om het af te bouwen? Zoek hulp, zodat jullie allemaal weer lekker kunnen gaan slapen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *