Vroeg wakker & korte dutjes

Q&ACategorie: Slapen 12 tot 24 maandenVroeg wakker & korte dutjes
Sandra gevraagd, 4 weken geleden

Onze kleine van 16 maanden slaapt in de nacht zo’n 10,5/11 uur (19:00-6:00) Overdag duren z’n dutjes thuis 45 min, op de opvang 1 tot 1,5 uur. Hij doet dus nog 2 dutjes.

Hoe ga ik ooit de overstap maken op 1 dut als hij na 45 min wakker is? Wordt dit vanzelf langer? Doorzetten? Een oververmoeid kind is dan ook niks natuurlijk.

Hij ligt rond 18:45 in bed, eerder redden we niet ivm onze jobs.

1 Antwoorden
Iris Hakvoort | Kinderslaapcoach Medewerkers beantwoord, 4 weken geleden

Hoi Sandra,
Op de leeftijd van 16 maanden zijn twee slaapjes nog heel normaal! De slaapjes zijn inderdaad wel wat aan de korte kant. 
Zolang hij behoefte heeft aan 2 slaapjes, dan is het natuurlijk prima. Als ik reken met 11 uur voor de nacht, en ongeveer 2 uur slaap overdag dan is het aantal uren slaap (per 24 uur) wel wat aan de lage kant. 

Reken met het 2-3-4 ritme om de slaapjes op de juiste timing te krijgen. De juiste timing helpt vaak om langere slaapjes te maken. Kijk daarnaast of je de slaapjes kunt verlengen door rond de 45 minuten in de buurt te zijn. Vaak is stille aandacht dan voldoende.
Daarnaast wil je ook dit bekijken: kan hij zelf in slaap vallen of is er veel hulp nodig? Als er veel hulp nodig is, dan zorgt dat er ook voor dat de slaapjes kort zijn.