Klaarwakker

Else Jelsma gevraagd, 5 maanden geleden

Ons zoontje van 4mnd geeft subtiele slaapsignalen af, dus volgen vooral wakkertijd, maar is kláárwakker zodra we z’n slaapzak aan doen. Brabbelen wordt al snel huilen en troosten in bed werkt niet. Uiteindelijk alleen slapend weg te leggen, dus slaapjes van max 30min. Alleen in draagzak langere slaapjes. Is dit onrust of gewenning?

1 Antwoorden
Iris Hakvoort | Kinderslaapcoach Medewerkers beantwoord, 5 maanden geleden

Waarschijnlijk speelt zowel onrust als gewenning een rol hierin. Onrust maakt dat er een bepaald patroon is ontstaan, waar hij aan gewend geraakt is. Het is belangrijk om uit te zoeken waar de onrust vandaan komt en dit aan te pakken.
Hij is niet gewend om wakker in bed gelegd te worden en daardoor lukt het ook niet. Je vraagt iets van hem, wat hij nog niet kan en nog mag leren. Maar.. dit kan pas als de onrust weg is en de slaapregressie (die speelt met 4 maanden) tot rust gekomen is. Dat maakt ook dat de slaapjes zo kort zijn: hij kan niet verder slapen zonder die hulp. Dat het in de draagzak wel lukt, is omdat daar de hulp constant aanwezig is.
Slapend wegleggen kan ook nog eens voor paniek zorgen: hij wordt wakker op een andere plek dan waar hij ging slapen. Dat kan er weer voor zorgen dat hij niet in zijn bedje wil slapen, omdat hij het associeert met alleen wakker worden. Daarin is het goed om te kijken: hoe wordt hij wakker? Huilend of gewoon blij?
Ondanks de onrust & slaapregressie is het wel belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap en ondertussen aan die onrust te werken.
Ik kan jullie daar ook bij helpen!