Afbouwen inbakeren

Q&ACategorie: Slapen 6 tot 12 maandenAfbouwen inbakeren
P gevraagd, 5 maanden geleden

Onze zoon is 6 maanden. Vrij snel is hij ingebakerd als hij ging slapen. 
Eerst in een doek, daarna in de puckababy piep en nu in de puckababy mini. 
Omdat hij nu 6 maanden is, moeten we het gaan afbouwen. Maar dit is lastig. 
Als hij zijn handen los heeft, haalt hij zijn speen uit zijn mond en blijft hij bewegen en onrustig zijn. Hij valt dan moeilijk in slaap. Als hij erg moe heeft, slaapt hij redelijk snel, maar dan wordt hij vrij snel (binnen 30 min) weer wakker doordat hij zichzelf wakker heeft gemaakt. 
Onze vraag is: hoe kunnen we dit afbouwen? Zijn er naast het inbakeren, andere manier om hem tot rust te brengen. 
Wat moeten we doen met de speen die hij telkens uit doet? Zonder speen kan hij niet inslapen. 
We zijn begonnen met 1 arm vrij en daarna ook met 2. Maar beide opties gingen moeizaam. 
 
Bedankt alvast! 

1 Antwoorden
Iris Hakvoort | Kinderslaapcoach Medewerkers beantwoord, 5 maanden geleden

Hi!
Wat vervelend dat het inbakeren afbouwen nog niet gelukt is! Op deze leeftijd wil je het zeker afbouwen. Als hij rolt, dan wil je er echt meteen mee stoppen om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Slapen zonder inbakeren is ook echt een ‘doorbijten’ en je mag hem daar best bij helpen. Zorg dat je het goede ritme met wakkertijden pakt (zie mijn download op de homepagina voor de gids hierover), dan pak je het ideale moment en maak je het al iets makkelijker. Zeker in het begin mag je er best bij blijven, zodat je nog een handje kunt vasthouden. De 30 minuten is de overgang naar diepe slaap en een punt waar veel kleintjes wakker worden. Zorg dat je dan in de buurt bent, zodat je hem over de grens kunt helpen. Een hand op zijn arm of buik en soms is er zijn al genoeg.
Bij de speen: leer hem de speen ook zelf in te doen door hem niet in zijn mond te stoppen, maar in zijn hand aan te geven. Als hij hem zelf in kan doen, dan vormt dit ook geen probleem als hij hem uitdoet (hij kan hem immers zelf weer indoen). Vergroot de grijpkans door meerdere spenen in zijn bed te leggen.
Om hem tot rust te brengen is het belangrijk om te kijken waar de onrust vandaan komt: klopt fysiek alles? Is het echt alleen van het niet inbakeren? Klopt het ritme?
Blijf je hier tegenaan lopen, dan speelt er waarschijnlijk meer en is het goed om dit nader te bekijken. Je mag hierover altijd contact met mij opnemen!