Peuter – De overgang naar het grote bed

peuter en groot bed
Jonas in zijn nieuwe bed

Een spannend moment, want jouw peuter is eindelijk klaar voor de overgang naar het grote bed. Maar hoe pak je dit aan? Hoe voorkom je nachtelijk gespook? En wat voor bed kun je het beste kiezen? Wie mij volgt op Instagram zal gezien hebben dat wij deze overstap recent gemaakt hebben met Jonas. Ik neem je mee in hoe wij dit met Jonas hebben aangepakt en deel mijn tips met jou.

Wanneer gaat jouw peuter naar een groot bed?

Je wilt niet te vroeg de overgang naar een groter bed maken, want wanneer een peuter er nog niet klaar voor is zal het alleen maar moeizamer gaan. Idealiter maak je de overgang pas vanaf 3 jaar, maar soms is een peuter hier eerder aan toe of is er sprake van uit het ledikant klimmen. In het laatste geval wil je zeker overstappen, want anders krijg je een gevaarlijke situatie.

Bij Jonas zagen we beide: hij begon steeds vaker te klimmen uit zijn ledikant. Klimmen deed hij alleen zonder slaapzak, maar de kleine Houdini was heel goed in zijn eigen slaapzak uittrekken. Steeds vaker moesten we snel terug om hem zijn slaapzak weer aan te doen en ervoor te zorgen dat hij er niet uit zou klimmen.

We merkten ook duidelijk dat hij toe was aan een groter bed. Hoe we dit zagen? Hij wilde steeds vaker in ons bed liggen om daar te gaan slapen. Ook wanneer wij zelf niet gingen slapen. De weerstand tegen zijn ledikant werd ook steeds groter en hij begon al te schreeuwen en te roepen: UIT UIT! Wanneer we hem in zijn ledikant legden.

Peuterbed of eenpersoonsbed?

In beddenland zijn er tal van mogelijkheden en dat kan het heel lastig maken om te kiezen. Zo zijn er ledikantjes waar je de spijlen of zijkant uit kan halen, je kunt kiezen voor een peuterbed of meteen gaan voor een eenpersoonsbed. Wat je kiest, is vooral waar jouw peuter en jij behoefte aan hebben.

Wat ik wel aanraad is om voor een bed te kiezen met een hek of uitvalbeveiliging. Peuters liggen nog niet heel stil in bed en ze vallen er geheid een keer uit. Een uitvalbeveiliging zal het uit bed vallen niet helemaal kunnen voorkomen, dus het kan sowieso goed zijn om de eerste periode wat dekens of een matras naast het bed te leggen.

Wij kozen voor Jonas meteen voor een eenpersoonsbed om deze redenen:

 • Dan hoeven we niet over een aantal jaar weer een overgang te maken naar een groter bed en kan het bed meer jaren mee.
 • Jonas is vrij lang, waardoor een peuterbed minder lang mee zal gaan dan gemiddeld.
 • Jonas draait en beweegt veel in bed en werd in zijn ledikant telkens wakker omdat hij klem kwam te liggen.

Hoe wij de overgang hebben aangepakt

Nadat ik eindelijk een leuk, mooi en geschikt bed had gevonden, was het wachten totdat deze binnen kwam (wat vrij vlot was). We vertelden Jonas dat hij een nieuw en groter bed zou krijgen en hebben het hem ook al laten zien.

Op vrijdag werd het bed in elkaar gezet op zijn kamer en heeft Jonas hier bij geholpen. We hebben ervoor gekozen om zijn ledikant ook nog te laten staan. Er is ruimte genoeg op zijn kamer en zo kunnen we hem de keuze geven waar hij wil slapen. Zo is het geen moeten en geen dwang om in zijn nieuwe bed te gaan slapen.

Jonas mocht de planken (van de lattenbodem) aangeven, helpen vasthouden en ook de schroeven aangeven. Hij was enorm enthousiast en hielp zijn papa heel goed. Tijdens het in elkaar zetten, zag hij het een bed worden. ‘Bed! Bed!’ riep hij en probeerde er al in te klimmen voordat het bed goed en wel in elkaar zat.

Toen het bed eenmaal in elkaar zat en de matras erin lag, ging Jonas er meteen op zitten spelen. ‘Mijn bed! Ikke slapen’ zei hij en hij ging er languit in liggen. Daarna werd het een feestje en klom hij aan alle kanten het bed in en uit. We lieten hem maar even gaan en waren al lang blij dat hij zo enthousiast was over zijn bed.

Ik vroeg hem of Hanna ook even in zijn bed mocht liggen: ‘Nee! Mijn bed. Hanna niet!’ was zijn antwoord. Lekker duidelijk, dat wel!

Bij elk slaapje geven we hem nu de keuze waar hij wil slapen: het ledikant of zijn grote bed? Tot op heden kiest hij bijna elke keer voor het grote bed. Een keer koos hij voor zijn ledikant bij het middagslaapje en heeft hij daar ook geslapen.

Tips voor een goede overgang met jouw peuter

 • Zorg dat de slaapbasis goed is en een peuter goed slaapt in het huidige bed
 • Het liefst vanaf 3 jaar pas overstappen of wanneer er uit het ledikant geklommen wordt
 • Zorg voor een bed met een hek of een uitvalbeveiliging
 • Vertel vooraf al een aantal keer dat hij een groot/nieuw bed krijgt
 • Laat hem helpen bij het in elkaar zetten en opmaken van het bed
 • Zorg dat het geen moeten is (vanwege bijvoorbeeld een broertje/zusje op komst of een verhuizing)
 • Geef de keuze tussen het oude en nieuwe bed: peuters willen graag autonomie
 • Dwing het niet af en accepteer wanneer jouw peuter in zijn oude bed wil slapen. Het komt vanzelf!

Hulp nodig met het creëren van een fijne slaapbasis of hulp nodig bij de overgang? Ik help je graag!

Liefs Iris