Lieve ouder, je doet het goed!

ouderschap

Als (nieuwe) ouder krijg je ontzettend veel advies. Vaak wisselende adviezen, waardoor je niet meer weet wat je moet doen. Of nog erger.. het geeft je het gevoel dat het je niet goed doet.

“Wat doe ik verkeerd?”

Een vraag die ik – helaas – regelmatig hoor en een vraag die mij raakt. Want hoe erg is het, als je als ouder het gevoel hebt dat je het niet goed doet. Volgens mij doen we allemaal ons best en willen we allemaal het beste voor ons kind.

Door alle adviezen, tips die je krijgt en informatie die er te vinden is, kun je makkelijk het spoor bijster raken. Dat kan je dan het gevoel geven dat je het niet goed doet. “Mijn kleintje slaapt al door, die van jou niet? Dan moet je dit of dit eens proberen.” Maar hé, elk kleintje is anders en ze worden niet geboren met een complete gebruiksaanwijzing.

Opvoeden met vallen en opstaan!

Het opvoeden van een kleintje is een ontzettende leerzame weg die je samen met jouw kleintje aflegt. Het gaat met vallen en opstaan, maar dat is niet erg. Je hoeft het niet perfect te doen. Je wilt het beste voor je kind en dat doe je goed!

Ik denk dat elke ouder wel eens het gevoel heeft het niet goed te doen en dat is menselijk. Als het niet gaat zoals het hoort of zoals we willen, dan gaan we opzoek naar een oorzaak. Alleen ligt de oorzaak vaak buiten jezelf of je kleintje en dat wordt nog wel eens vergeten.

Zoek hulp

Als het niet gaat zoals je wilt en je loopt er tegenaan, wees dan niet bang om hulp te zoeken. Blijf er niet alleen mee rondlopen en zoek iemand die jou en jouw kleintje kan helpen.

Ik merk dat er bij slecht slapende kleintjes vaak een taboe op ligt. Ook weer het idee dat je het als ouder niet goed doet, omdat jouw kleintje niet slaapt. Terwijl slaapproblemen heel vaak ontstaan zijn door onrust of omdat je simpelweg de gebruiksaanwijzing nog niet helemaal hebt gevonden.

Slapen is iets wat jouw kleintje nog mag leren en niet bij alle kleintjes gaat dit vanzelf. Als ouder kun je niet altijd de gebruiksaanwijzing van het slapen vinden, maar ik kan je daarbij helpen. Samen gaan we opzoek naar wat jouw kleintje nodig heeft.

Je doet het goed. Je doet het uit liefde. Uit liefde voor jouw kleintje.