Inbakeren

Boelie Originals inbakerdoek

Slaap is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling en groei van een kleintje. Sommige kleintjes zijn onrustig, maaien met de armen of hebben moeite met slapen. Inbakeren kan dan een superfijn hulpmiddel zijn!

Wat doet inbakeren?

Inbakeren zorgt ervoor dat de ongecontroleerde (arm)bewegingen van een kleintje beperkt worden. Hierdoor kan een kleintje zichzelf niet wakker maaien of wapperen. Vaak zie je dat kleintjes moeite hebben met de overgang naar de diepe slaap (rond de 20-30) minuten en ze op die grens zichzelf wakker maaien. Een inbakerdoek kan ervoor zorgen dat een kleintje voorbij die grens komt en dus langer slaapt.

Wat zijn de voordelen?

Kleintjes die ingebakerd worden huilen vaak minder en slapen beter. Het geeft een kleintje het geborgen gevoel wat ze erg fijn vinden. Daarnaast geeft het een kleintje (en de ouders) rust.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren kun je doen tot de leeftijd van 4 maanden, maar niet in de kraamweek. Wanneer jouw kleintje begint met rollen dan stop je direct met inbakeren. Op de leeftijd van 6 maanden wil je het inbakeren afgebouwd hebben. Begin niet te vroeg met afbouwen en laat eerst de slaapregressie (met 4 maanden) passeren.

Inbakeren is zinvol als:
– jouw kleintje veel maait of wappert met de armen in zijn/haar slaap
– jouw kleintje onrustig is of overprikkeld
– korte slaapjes heeft en maar niet voorbij de 20/30 minuten komt
– moeite heeft met slapen

Nu is het natuurlijk niet zo dat inbakeren alle slaapproblemen oplost. Het is een hulpmiddel bij het slapen, maar wanneer er meer aan de hand is dan is het goed om ook verder te kijken.

Als je een kleintje inbakert, dan doe je dit bij elk slaapje. Inbakeren hoort bij slapen, dus is jouw kleintje wakker? Dan gaat de doek uit. Dit doe je ook bij het geven van voeding!

Veiligheid

Inbakeren wil je op een veilige manier doen en met een doek die ook veilig is. Verdiep je daarom goed in welke inbakerdoeken en zakken er zijn en welke veilig is. Je wil geen systeem wat los kan gaan, niet fijn zit of waar het kleintje in kan zakken.

Mijn persoonlijke voorkeur is de Boelie Orginals inbakerdoek. Waarom? Door het verstelbare broekje en ergonomische model past deze de hele periode goed. Ook kan jouw kleintje hier altijd mee in de kikkerhouding liggen en dat is goed voor de heupjes. Daarnaast is deze doek gemaakt van ontzettend fijne materialen.

Veilig inbakeren met de Boelie Originals inbakerdoek
De Boelie Originals inbakerdoek met verstelbaar broekje.

Je wilt meteen stoppen wanneer jouw kleintje kan rollen. Dan wordt het namelijk gevaarlijk, omdat jouw kleintje niet in staat is terug te rollen of zijn/haar hoofdje goed op te tillen als de armen langs het lichaam zijn.

Wanneer niet inbakeren?

Een kleintje baker je niet in in de kraamweek. In deze week is veel huid op huid contact belangrijk (ook om de borstvoeding op gang te brengen) en wil je alle signalen van jouw kleintje kunnen zien. Je wilt elkaar leren kennen in deze week. Misschien is het helemaal niet nodig voor jouw kleintje.

Na vaccinaties of bij koorts wil je het ook niet. Een kleintje kan zijn warmte minder goed kwijt en je hebt dan kans op warmtestuwing.

Er is zoveel keuze!

Dat klopt, er is ontzettend veel keuze op het gebied van inbakerdoeken en zakken. Het is belangrijk om te kijken wat jouw kleintje nodig heeft en wat veilig is. Dat kan lastig zijn, want wat als je een doek aanschaft die niet geschikt blijkt voor jouw kleintje? Laat je daarom goed adviseren.

Als Boelie ambassadeur heb ik de mogelijkheid om deze doeken uit te lenen. Zo kun je het eerst proberen zonder de doek meteen te kopen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Ook als je andere vragen hebt over inbakeren of slapen, dan mag je natuurlijk contact met mij opnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *