Is in slaap voeden iets negatiefs?

in slaap voeden, borstvoeding
Foto: pixabay.com

Je hoort het vaak: je moet jouw kleintje niet in slaap voeden, want dat is niet goed en hij moet leren om zelf in slaap te vallen. Maar is dat altijd zo of heeft dat te maken met onze maatschappij en onze verwachtingen van zelf slapen in combinatie met in slaap voeden?

Waarom wordt ‘in slaap voeden’ gezien als negatief?

Een kleintje in slaap voeden is eigenlijk iets heel natuurlijks. Borstvoeding bevat het slaaphormoon, wat het makkelijk maakt om weer in slaap te vallen. Toch wordt het vaak gezien als negatief, maar waarom eigenlijk?

Bij in slaap voeden ontstaat gewenning: de afhankelijke slaapassociatie. Dat betekent dat een kleintje het voeden (en daardoor jou) elke keer weer nodig heeft om in slaap te vallen. Een kleintje wil dan dat jij het liefst altijd bij hem in de buurt bent en dat is onze maatschappij helaas lang niet altijd haalbaar. Zo ontstaan in de ogen van veel mensen slaapproblemen, want een kleintje kan niet zelf in slaap vallen.

Bij in slaap voeden is de slaap vaak lichter en wordt een kleintje meestal sneller wakker. Hij checkt namelijk voortdurend of jij nog wel in de buurt bent. Als je wil dat hij blijft slapen, dan is het goed om ook bij hem te blijven.

Verwachtingen

Als je jouw kleintje graag in slaap voedt, dan is het ook goed om je eigen verwachtingen bij te stellen. Als je de verwachting hebt dat je hem na het voeden slapend weg kunt leggen en hij dan een lang slaapje zal doen, dan kom je vaak bedrogen uit.

Stel je maar eens voor: je ligt lekker warm en knus op een plek waar je graag in slaap valt. Even later wordt je wakker op een andere plek dan waar je in slaap bent gevallen. In de meeste gevallen zorgt dat voor paniek en ik vind dat ook heel logisch. Hoe reageer je zelf als je ineens ergens anders wakker wordt en even niet meer weet waar je bent?

Het is daarom goed om niet de verwachting te hebben dat jij jouw kleintje ook kunt wegleggen en er dan lange slaapjes gedaan worden. Natuurlijk zijn er kleintjes die dat prima doen, maar helaas zijn dat de uitzonderingen. Weet daarom dat als je bewust kiest voor in slaap voeden, dat jouw kleintje afhankelijk is van jou met het slapen. Zolang je dat weet en accepteert, dan is dat goed.

Ergens anders slapen en altijd in slaap voeden

“Maar wat als mijn kleintje dan ergens anders slaapt of ik niet thuis ben?” Vaak zie je dat elke ouder of verzorger zijn eigen manier vind om een kleintje in slaap te krijgen als jij niet in de buurt bent. Geef dat ook even de tijd en verwacht niet dat het na de eerste dag meteen gaat lukken.

Mocht dit niet het geval zijn en wordt er bij een ander slecht of niet geslapen, dan is het goed om kritisch te kijken wat je wil: wil je het in slaap voeden dan afbouwen, zodat hij ook zonder jou lekker kan slapen? Of heb je de mogelijkheid om alle slaapjes zelf te doen? Een lastige keuze, die je soms wel moet maken.

Hoe ik er als slaapcoach over denk

Ik zie ‘in slaap voeden’ absoluut niet als iets negatiefs en als jij het als ouder graag wil, wie ben ik dan om daar een probleem van te maken? Iets is pas een probleem als je het zelf zo ervaart.

Wel vind ik het belangrijk dat je verwachtingen kloppen en het ook jouw wens is. Als jouw wens is om jouw kleintje in bed te laten slapen en dat hij zelf lange slaapjes gaat doen, dan vraag ik je wel om of je verwachtingen daarin bij te stellen of het in slaap voeden op een liefdevolle manier af te bouwen.

En wil je het liever afbouwen? Als je dat graag wil dan is ook dat goed! Want het belangrijkste vind ik dat de situatie zowel voor jou als voor jouw kleintje goed te doen is. Als je er zelf aan onderdoor gaat, dan heeft niemand daar iets aan. Het afbouwen kan in kleine stapjes én op een liefdevolle manier. Het vraagt tijd, maar het is zeker haalbaar. Vind je dat lastig, maar wil je het wel graag? Dan kijk ik graag met je mee.

Wil je graag in slaap blijven voeden, maar ook de slaap verbeteren? Ook dan kijk ik graag met je mee.

Hoe deed jij dat als slaapcoach?

Voor mij was het wel belangrijk dat Jonas leerde om in eigen bed te slapen. Ook omdat we met Hanna zoveel ellende hadden gehad met het slapen (door onruststokers) en we wel graag wilden dat Jonas ook op de opvang lekker kon slapen. Daarnaast was het voor ons niet haalbaar om hem altijd bij ons te houden met slapen, want Hanna (en de zorg voor Hanna) was er natuurlijk ook nog. Er was simpelweg geen tijd om de hele dag met een slapend kleintje op schoot te zitten en ik vond voldoende slaap wel heel belangrijk.

Vanaf jonge leeftijd hielpen we Jonas om hem in eigen bed in slaap te laten vallen. Dat betekende dat ik soms echt tijden naast het bedje zat en hem wel die geborgenheid bood die hij nodig had. In de eerste weken sliep hij in de avond vaak bij ons en voedde ik hem ook in slaap en bleef hij daarna lekker bij mij liggen. Deze combinatie werkte voor ons allemaal heel erg goed.

Ook in de nacht deed ik niet moeilijk en viel hij eigenlijk altijd tijdens het voeden weer in slaap. Maar eerlijk is eerlijk: Jonas is geen moeilijke slaper en vroeg ook niet vaak om nachtvoedingen.

Inmiddels krijgt Jonas kunstvoeding en drinkt hij nog weinig flessen. Een zeldzame keer komt het voor dat hij in de nacht om voeding vraagt en er lekker op in slaap valt en ik vind dat heerlijk…