Help, mijn kleintje wordt om 5.00 wakker!

Het is juni en de vogels beginnen al vroeg met fluiten. Rond een uur of 5 is het al aardig licht en veel kleintjes worden daar wakker van. Het is over met langer slapen en elke dag sta je maar weer vroeg op. Alles voor jouw kleintje..

Ochtendlicht

Ochtendlicht bevat veel blauw licht en dat geeft onze hersenen een seintje dat we wakker moeten worden. Het blauwe licht zet onze biologische klok op scherp, maar in de zomer soms ook wat te vroeg. Het licht komt al vroeg ons huis binnen en dus ook de slaapkamer van een kleintje. Ook al heb je dikke gordijnen dan is dat vaak toch niet genoeg.

Vroeg wakker door de vogels

Zelf wordt ik ook vroeger wakker nu het zo vroeg licht is, maar niet vanwege het licht. Wat dan wel? De vogels. Ook de vogels beginnen eerder en zijn om 5.00 al heerlijk aan het fluiten. Misschien slaapt jouw kleintje overdag en ‘s avonds wel zo vast dat hij nergens wakker van wordt, maar toch kan hij in de ochtend gewekt worden door de vogels. In de vroege ochtend is er meer lichte slaap en vanuit die slaap word je sneller wakker. Vervolgens lukt het slapen niet meer, want je hebt lang genoeg geslapen dat de slaapdrang weg is.

Wat kun je doen?

Allereerst is het goed om te kijken waarom jouw kleintje zo vroeg wakker wordt. Speelt dit alleen nu het zo vroeg licht is? Of is hij anders ook zo vroeg wakker. Als het laatste het geval is, dan is er meer hulp nodig en kun je altijd contact met mij opnemen.

Komt het door de tijd van het jaar? Dan kun je onderstaande tips inzetten:

  • Kijk naar het ritme overdag en houd de wakkertijden aan die passen bij de leeftijd. Als het ritme overdag niet klopt, dan wordt ook de nacht rommelig.
  • Maak de kamer écht donker. Met echt donker bedoel ik dat jij je eigen hand nog net kunt zien als je in de kamer staat. Denk bij het donker maken niet alleen aan het raam, maar ook aan het licht wat via de deur binnen komt. Soms is het nodig om ook in een andere kamer alles donker te maken. Lukt het niet met gordijnen? Een vuilniszak voor de ramen plakken werkt ook prima.
  • Veel last van de vogeltjes? Gebruik ‘witte ruis’ om de omgevingsgeluiden te filteren. Er zijn knuffels en kleine apparaatjes die zorgen voor ‘witte ruis’ geluiden.
  • Laat merken dat het nog nacht is: wordt jouw kleintje wakker? Leg hem na troosten of eventueel een voeding weer terug in bed. Is het na 6.00? Dan wil je de dag beginnen.

Kom je er niet uit met deze tips of is er meer aan de hand? Neem vrijblijvend contact met mij op om te zien wat ik voor jullie kan betekenen.